Antroposofische visie

Waarom kiezen we voor het antroposofisch gedachtegoed ? Puur uit ervaring. We hebben zowel ervaring als beroepskracht in de ‘reguliere’ als ‘antroposofische’ opvang. Vooral de zachtheid en de manier van praten door de leidsters stimuleert het kind. De houding van de leidsters en de manier waarop de kinderen spelen met potjes, pannetjes, lapjes en denne-appels straalt harmonie en puurheid uit. Kindjes zijn puur en moeten nog van alles ontdekken. ‘t Pippi Huis biedt het kind een mooie omgeving waarin ze mogen zijn wie ze zijn, vies mogen worden, op de bank zitten met een dekentje, boos mogen worden, zingen, driftbuien krijgen…net zoals thuis. Dit betekent zeker niet dat alles kan en we geen grenzen bieden. In ons pedagogisch plan leggen we uit hoe we die bieden.

We zien de antroposofische benadering als een pedagogische instrument om het kleine kind in alle oprechtheid te laten ‘zijn’. We putten niet alleen inspiratie uit deze levensvisie maar houden ook enorm van het natuurlijk leren van Reggio Emilia. We stimuleren de taalontwikkeling door mooie verhalen en liedjes, de motoriek door veel te bewegen buiten en binnen, de cognitieve ontwikkeling door onze uitstapjes, verhalen, de spelletjes, het meehelpen met koken en bakken en uiteraard de muziek lessen. De sensorische en emotionele ontwikkeling wordt door de velen groepsmomenten en huishoudelijke activiteiten gestimuleerd. Alles zit ‘verweven’ in het dagritme en de activiteiten. 

Wij zijn absoluut niet dogmatisch en noemen ons Huis daarom het Pippi Huis. Dus naar “Pippi Langkous” . Het meisje wat met borstels onder haar schoenen de vloer schobde….We durven te zijn wie we zijn en doen dat met veel aandacht voor het kleine kind. We volgen de jaarfeesten, de rituelen en de liedjes. We doen het op onze unieke manier:

  • opvoeden met hoofd, handen en hart!